019/421-932 Knjeginje Ljubice 3-5, 19000 Zaječar

Секције, друштва, организације

Од оснивања школе, па до данашњих дана, постојао је велики број ваннаставних активности ученика изражен преко секција, друштава, удружења, савеза и дружина. Поједине секције су почеле са радом првих година по оснивању.

У првој години рада у Школи нису постојале ни литерарна ни драмска секција. Ученици су културне активности организовали преко школске омладинске организације и њене културне групе и тако организовани одржавали литерарне састанке, израђивали зидне новине и организовали приредбе у Школи, граду Зајечару и околним насељима.

У току прве школске године направљено је 11 бројева зидних новина, одржана су три литетарна састанка на којима су (преко реферата и дискусија) обрађивана дела совјетских писаца.

Литерарна секција

Литерарна секција је једна од првих секција која је формирана у Економској школи. Почела је са радом школске 1947/48. године и окупљала све ученике из школе које је занимала књижевност. На састанцима секције чланови су читали своје радове и дискутовали о њима, а одржаване су и књижевне вечери. При литерарној секцији радила је и рецитаторска секција, која је припремала рецитације за све школске свечаности, приредбе и такмичења.

Песничко вече у Музичкој школи 2017. године

Школске 1959/60. године чланови литерарне секције су, под руководством професорке Косаре Миковић, одржали више састанака у Економској школи, учествовали на скоро свим наградним
конкурсима и освојили једну прву и једну другу награду. Исте школске године гостовали су и у другим школама у граду: у Гимназији, Медицинској школи и Школи ученика у привреди, где су „у пријатељској сарадњи са ученицима тих школа” читали своје радове. Својим оригиналним радовима нарочито су се истицали Зоран Милић и Душан Маринковић, чије су песме штампане у многим часописима. Школске 1963/64. године литерарна секција је одржала неколико састанака и своје активности подредила обележавању прославе стопедесетгодишњице рођења Петра Петровића Његоша и стогодишњици смрти Вука Стефановића Караџића. Радом литерарне секције руководила је (ученица IV разреда) Борка Нинић, док је одговорни наставник за рад секције била професор Косара Миковић. Школске 1967/68. године чланови секције учествовали на VIII Фестивалу поезије ученика економских школа Србије у Шапцу. У конкуренцији од 138. радова из 26. Економских школа, ученица Зајечарске Економске школе Вела Божиновић је са својом песмом „Опростите ми” освојила другу награду (са њеном песмом је и отворен Фестивал). Исте школске године чланови литерарне секције су у Нардном позоришту у Зајечару организовали и две књижевне вечери посвећене писцима Бори Станковићу и Марину Држићу.

Литерална секција на иницијативу директора школе поново je почела да ради 2017. године ангажовањем проф. српског језика Слађане Јотовић и проф. енглеског језика Јадранке Бједов која је објавила неколико збирки песама.

Драмска секција

Представа ученика „Небески одред“

Драмска секција је припремала приредбе и позоришне представе.

Школске 1955/56. године чланови драмске секције су припремили и изводили представу „Небески одред” од Ђорђа Лабовића.

Под руководством Милана Пинтеровића, глумца Народног позоришта из Зајечара, школске 1959/60. године, припремила је савремену драму у три чина која се називала „Љубав у Короти”. Са њом је наступила на Смотри културно-просветних друштава и секција у Зајечару и освојила прво место.

Осим на овој Смотри, представе су организоване и за ђаке и грађане у Зајечару (три представе), у Неготину (две представе), Бољевцу (једна представа), Вратаници (једна представа) и Грљану (једна представа). Након Пинтеровића рад секције је помагао и глумац Душан Љубојевић које је припремио савремену комедију „Дечији додатак” у четири чина. За рад драмске секције је те школске године био задужен професор Бранислав Илић.

Након паузе од паузе од неколико година, школске 1967/68. године, поново је покренут рад драмске секције. Одговорни наставник за рад секције у то време био је професор Вељко Ђорђевић.

У периоду усмереног образовања (у Заједничким основама) поново је покренут рад драмске секције. Секцијом је руководио професор српског језика и књижевности Миодраг Димитријевић. У току школске 1979/80. године чланови секције су припремали представу „Лажа и паралажа” од Јована Стерије Поповића, имали једно гостовање у Културном центру у Бољевцу и за Радио Зајечар снимали текстове из ове представе. Нажалост, ни ова представа није доживела јавно приказивање.

Школа је 2015. године поново покренула формирање драмских и музичких секција.

Музичко-драмска секција „Music and Drama Lab” основана је септембра 2015. године под вођством професора енглеског језика и књижевности Весне Недељковић и професора немачког језика и књижевности Александре Стојановић са идејом да се средњошколци у оквиру музичког и драмског стваралаштва упуте у достигнућа класичне и модерне књижевности и музике, како би се компликованији књижевни и драмски текстови приближили глуми, музици и плесу.

Професока немачког језика Александра Стојановић и енглеског Весна Недељковић на једној од премијерних представа

Трупа окупља око тридесет ученика из свих средњих школа.

Први мјузикл под називом “Ретро-визор” премијерно је изведен 28. децембра 2015. Пред препуном салом зајечарског позоришта „Зоран Радмиловић” доживео је, чак, две репризе у Зајечару, једно репризно извођење 17. марта 2016. године у Књажевцу, и у Крагујевцу, 17. марта 2016. у оквиру смотре академских позоришта “Дани културе”. Мјузикл „Ретро-визор” изведен је још у оквиру „Змајевих дечјих игара” 9. августа 2016. у Новом Саду.

Други мјузикл под насловом „Алтернатива” премијерно је приказан у Зајечару 6. јуна 2016. и био је праћен овацијама, и због великог интересовања Зајечарског аудиторијума био је репризиран одмах по почетку следеће школске године 14. октобра 2016. године. Наредна реприза овог мјузикла је одиграна у Бору 6. децембра 2016. Иста представа представила се новосадској публици 7. јуна 2017. године на јубиларним 60. Змајевим дечијим играма.

Трећа представа под називом „Дијагноза”, обрада филма „Лет изнад кукавичјег гнезда”, премијерно је изведена пред Зајечарским публиком 23. јануара 2017. и репризно изведена 22. фебруара 2017. године такође у Зајечарском позоришту „Зоран Радмиловић”.

Четврти мјузикл по реду „Светионик”, доживео је премијеру у Зајечару 29. марта 2017. a репризиран 25. априла 2017. године.

Осим уметности чланови трупе се баве и хуманитарним радом, а за хуманитарне сврхе од 6. априла 2017. и 10. маја 2017. године у организацији Омладинског центра у Зајечару организоване су концерти песама групе „Music and Drama Lab”. 21. јула 2017. године трупа је учествовала на Светском дану музике.

Друга драмска дружина „PER ASPERA AD ASTRA”, коју чине 50 ученика из Економско-трговинске школе, Гимназије, Техничке и Медицинске школе из Зајечара, са професорима Соњом Костић Павковић и Стеваном Јовановићем у сали позоришта „Зоран Радмиловић” у Зајечару, 20. маја 2016. године извела је премијеру представе „Moj град, чаробан и млад” по сценарију Олге Павковић.

Поред премијере представа је имала још два извођења и то: 17. марта 2017. у ревијалном делу прославе, поводом јубилеја 180 година од оснивања Гимназије у Зајечару, 70 година рада Економско-трговинске школе и 50 година рада Техничке школе. Седмог априла 2017. године у организацији Регионалне привредне коморе Зајечарског и Борског управног округа као део Ускршњег базара прикупљена су средства од којих је драмска дружина организовала излет до Доњег Милановца у јуну 2017. године.

Професори Соња Костић Павковић, Стеван Јовановић и Олга Павковић на премијери у позоришту

Фото секција

Фото секција је основана школске 1958/59. године. Ђачка задруга је секцију за почетак опремила најнужнијим инвентаром: фото апаратом марке „Регула”, сушаром и копир-апаратом. Из године у годину интересовање за рад ове секције је расло. Она је скоро сваге године имала између 70 и 80 чланова месечно. За све време постојања ове секције стручну помоћ пружала је професорка Персида Радосављевић.

У време Заједничких основа фото секцију је водила професорка Роза Пиљушић.

По поновном формирању Економске школе (1987) рад Фото секције није обновљен. Курсеви за оспособљавање фото аматера организовани су те и наредних година у Фото-кино клубу „Тимок” у Зајечару.

Захваљујући напретку технологије данас је фотографисање доступно свима, али треба истаћи Рашу Милојевића („Колор 202“), бившег ученика школе, који као професионални фотограф пружа услуге школи и едукује заинтересоване ученике за уметност фотографије: изложбама фотографија, стручним семинарима и саветима.

Милојевић Раша – „Колор 202″

Трезвењачко друштво „Младост”

Иницијативом Савеза друштава за борбу против алкохолизма Федеративне Народне Републике Југославије, у Економској школи је школске 1956/57. године основано и Ђачко трезвењачко друштво „Младост”. Од оснивања до 1959. године њиме је руководио наставник Љубомир Михајловић, а од 1959. до 1966. године професор Јован Бранковић. У току свих година рада Друштва је остваривало своје циљеве „на ширењу трезвењачких идеја и сузбијању свих негативних појава код ученика: употребе алкохола и дувана, недисциплине и немарног односа према школи“. Друштво је сваке године просечно имало око 50 чланова.

Новембра 1959. године за чланове Друштва је у Економској школи одржано предавање под називом „Алкохол и дуван и његове штетне последице”. У току те школске године број чланова Друштва се од 48 повећало на 86. У оквиру својих задатака, а по одобрењу Директора школе и сагласност Комитета Народног Одбора при Школи, удружење је за ученике Економске школе и других средњих школа у граду, организовало безалкохолни дочек Нове 1960. године. Дочек је био организован у ресторану Средњешколског интерната, уз присуство око 180 ученика.

Чланови Друштва су посебно настојали да се код управе школе изборе да све ђачке свечаности буду без употребе алкохола. На њихову иницијативу, школске 1962/63. године, Наставничко веће је и званично забранило употребу алкохолних пића на свим другарским вечерима и игранкама које су за ученике биле организоване у просторијама школе.

Данас школа остварује сарадњу са Полицијском Управом Зајечар где припадници полиције у сарадњи са школом целе године имају различите активности на тему: алкохолизам, безбедност у саобраћају, наркотици, трговина људима итд.

Ликовна секција

Ликовна секција је при Економској школи основана 1957. године. Имала је задатак да код ученика развије „смисао за ликовну уметност и естетику”. У почетним годинама свога рада, због недостатка материјалних могућности, није могла да окупи већи број ученика. До краја 1959. године ученици су израдили око 30 слика у техникама акварела, темпери и тушу. Њихове слике су биле постављене у канцеларији и ходнику школе. Са једним делом слика био је уређен и географски кабинет. Секцију је првих година рада водио професор Константин Чубков.

Дактилографска секција

Дактилографска секција је, на иницијативу Јованке Стојановић, тадашњег стручног учитеља дактилографије са стенографијом, у Економској школи основана школске 1958/59. године. Циљ секције је био да на радним састанцима утврди „што правилнију технику рада код чланова у циљу стицања што вечих брзина куцања”. Упутства и стручни надзор над групама имали су наставници Јованка Стојановић и Светомир Стојадиновић. У оквиру секције одржавана су међуодељењска такмичења и такмичења за првенство школе. Вредно је напоменути чињеницу да су временом поједини чланови секције постизали и до 320 откуцаја у минуту.

Дактилографска секције је радила и на умножавању материјала потребног за рад школе, за рад предметних наставника, литерарне секције и друге потребе школе. Рад са ученицима првог и другог разреда одвијао се у поподневним часовима, а са ученицима трећег и четвртог разреда у време када су ученици били слободни.

Данас је дактилографија заступена кроз предмет Пословна и службена коресподенција на коме ученици уче „слепо куцање” и писање докумената.

Организација подмлатка Црвеног крста

Организација подмлатка Црвеног крста Економске школе у Зајечару формирана је школске 1959/60. године. Њени чланови су били сви ученици Економске школе. Чланарину су уплаћивали приликом уписа у школу. Под тим називом Организација је радила до 1963. године, када је добила нови назив – Омладина Црвеног крста.

Омладина Црвеног крста школе се посебно истицала као организатор многих практичних акција („Кићење грађана” у оквиру Недеље Црвеног крста и „Помоћ пријатељској Индији”) као и такмичења „Тражимо најлепше уређену учионицу” у школи. Школске 1963/64. године Подмладак је организовао многе акције и био предложен за једну од среских награда поводом такмичења које је организовано у вези прославе стогодишњице Црвеног крста.

Школске 1964/65. године учествовало је на среском такмичењу и освојило трећу награду. Школске 1966. године учествовало је и на републичком такмичењу.

По преласку у Економску школу, омладину Црвеног крста водила је и професорка Олга Најдановић. Школа и Црвени крст Србије сваке године организују две акције добровољног давања крви (преко 70. наставника и ученика дају ову драгоцену течност), а велики број ученика као волонтери учествује у многобројнимакцијама које организује ова хуманитарна организација. 

Чета извиђача

Чета извиђача одреда „Ђорђе Симеоновић” формирана је при Економској школи школске 1960. године. Њен рад се манифестовао кроз разна таборовања, смотре и учешћа на разним оријентационим и другим такмичењима.

Радом чете у Економској школи руководио је (у својству старешине одреда) наставник Чедомир Милосављевић и (у својству четовође) ученик трећег разреда Никола Костић. Школске 1966. године чета је имала видне резултате на организовању оријентационог кроса и Смотре извиђача на Фрушкој гори.

Одред извиђача „Ђорђе Симеоновић” је у данашње време један од најактивнијих одреда извиђача у Србији, нажалост последњих година нема своју чету извиђача у Економској школи.

Омладинско планинарско-смучарско друштво „Драган Радосављевић”

У Школи је школске 1960/61. године оформљен и огранак Омладинско средњешколског планинарскосмучарског друштва „Моша Пијаде”, поред већ постојећих огранака у Гимназији и Медицинској школи. Огранак је школске 1963/64. године имао 42 члана од ученика првог, другог и трећег разреда. У току године организоано је више излета, похода и планинарских такмичења. После сваке планинарске акције, на видном месту у школи, излагани су фотоси (у виду зидних новина) које је израђивала школска фото секција. Локални лист „Тимок” је писао о свим изведеним акцијама овог Друштва. Руководилац огранка у Економској школи био је професор географије Живота Радосављевић. 

Прва генерација скијаша Економске школе код Грљана 1959/60. године

Школске 1964/65. године Омладинско планинарско-смучарско друштво добија свој данашњи назив по Драгану Радосављевићу, рано преминулом сину професора Економске школе Персиде и Животе Радосављевића.

Школске 1967/68. године огранак Омладинско планинарско-смучарског друштва из Економске школе имало је 50 чланова. Чланови су од септембра до маја учествовали на укупно 11 акција.

Након одласка у пензију професора Животе Радосављевића, руководилац огранка у Економској школи била је професор географије Олга Најдановић. У време њеног рада огранак је скоро сваке године имао око 80 чланова. Поводом 50 година активног рада Омладинско планинарско-смучарско друштво је 2005. године, професорки Персиди Радосављевић у знак захвалности доделило Златну плакету „за вишегодишњи активан и самопрегоран рад у Друштву”.

Професори Весна Недељковић и Миодраг Здравковић учествовали су са ученицима школе на Божићном успону на планину Ртањ 2015. године

Иако је последњих година постало спортско друштво и стални члан Спортског савеза општине Зајечар, Омладинско планинарско-смучарско друштво и даље своје састанке и семинаре држава у кабинету за географију Економске школе у Зајечару.

Удружење математичара „Млади питагорејци”

На предлог предметних наставника Јована Бранковића и Десанке Жикић основано је 23. децембра 1963. године у Економској школи и Удружење математичара „Млади питагорејци”. Удружење је основано са циљем да код ученика „развије љубав према математици, да употпуњује и продубљује математичку наобразбу, да пружа помоћ ученицима слабим по успеху и да достојно репрезентује школу математичким знањем својих чланова”. Рад чланова Удружења одвијао се преко стручних састанака и предавања. Удружење је имало 40 чланова.

Проф. Математике Љиљана Марковић на часу математике

Посебну активност Удружење је показало школске 1965/66. године када се прихватило учешћа у такмичењу ученика из математике свих економских школа у Социјалистичкој Републици Србији. Након одржаног школског такмичења на коме је учествовала 32 ученика, четири првопласирана ученика учествовала су под руководство професора Јована Бранковића и на првом Републичком такмичењу из математике ученика економских школа Србије у Ваљеву. На том такмичењу екипа Економске школе из Зајечара је у укупном пласману освојила четврто место, док је у појединачном такмичењу ученик Јован Жикић из Зајечара освојио треће место.

На републичком такмичењу из математике које је одржано у Нишу 3. априла 2004. године ученик Милетић Бојан освојио је прво место, ментор проф. Иванка Микић.

Школске 2009/2010. године на републичком такмичењу из математике за економске школе у Београду, Душан Стојковић је освојио друго место у категорији ученика 3. разреда уз ангажовање ментора проф. Ане Пашалић.

У Економско-трговинској школи се од школске 2012/2013. године у организацији математичког друштва Архимедес реализује такмичење „Мислиша”. Сваке године почетком марта педесетак ученика наше школе учествује на такмичењу. Такмичење у школи организују професори математике: Слађана Хиршл, Иванка Микић, Данијела Рудовић, Ана Пашалић и Лидија Станојевић.

Друштво за физичку културу

Већ у првим месецима рада (школске 1946/47. године) у Школи је био основан Фискултурни актив са 56 чланова и формиране секције за: фудбал, шах, лако-атлетику, одбојку и кошарку. Његов рад су у великој мери ометали недостатак спортских реквизита и погодних фискултурних терена. И поред тога одиграно је 5 утакмица, одржана 2 шаховска турнира, а учествовало се и на јесењем и пролећном кросу. За ношење Титове штафете Фискултурни актив Економске школе те школске године дао је 6 својих најбољих чланова.

Ученици Економске школе учесници дефилеа кроз град 1961. године

Године 1959. основано је и Друштво за физичку културу. Рад Друштва се одвијао кроз десетак секција које су своју активност реализовале по календару такмичења. Циљ постојања Друштва био је да „окупи ученике у слободним часовима и омогући им активан одмор и забаву кроз разна такмичења”.

 

Друштво је преко својих такмичара сваке школске године учествовало у спортским манифестацијама општине и међуградским такмичењима, а 1957. и 1958. године своју сарадњу проширило и на истородне школе из Видина (НР Бугарска). На већини међушколских такмичења и Тимочким спортским играма Друштво је (у односу на број дисциплина) било процентуални првак, а школске 1964/65. године и првак среза.

Школске 1965/66. године Друштво је имало 300 чланова. До опадања чланства дошло је до тога што Друштво није имало никакву салу, ни помоћне терене где би се његови чланови окупљали и вежбали. Вежбе и припреме за такмичења одвијали су се у сали Друштва за телесно васпитање „Партизан”.

Ученици спортисти IV разреда са наставником Вуксаном Стефановићем
1964. године
Одбојкашка екипа Економске школе са проф. Вељковић Илијом 1976. године
Професори физичког васпитања Зајечара на Армијском такмичењу 1981. године
Мушка и женска одбојкашка екипа која се квалификовала на међуопштинско такмичење са професорима 1997. године

Данас спортске секције функсионишу преко спортских клубова и удружења у којима наши ученици заузимају значајно место.

29. новембра 2013. године женска рукометна екипа школе учествовала је на републичком такмичењу у Кикинди и освојиле су седмо место у Србији.

Године 2014. у Прокупљу кошаркаши школе освојили су 2. место на квалификацијама за школску олимпијаду изгубивши од домаћина у финалу.

Године 2015. наш ученик Никола Живановић, вишегодишњи првак школе у шаху, освојио је златну медаљу на међународном шаховском турниру.

Школска редакција листа „Тимок”

Крајем школске 1966/67. године при Економској школи је основана и школска редакција локалног листа „Тимок” „ради свестранијег учешћа младих и обавештавања јавности о актуелностима и животу у школи”. Прву школску редакцију сачињавали су ученици: Олга Станојевић, Верица Дамњановић, Соја Цветковић, Милијана Крстић, Живица Стојановић, Озрица Маринковић, Родољуб Живојиновић, Славољуб Петровић, Вела Божиновић и Светлана Радошевић. Само у школској 1967/68. години у „Тимоку” је објављено више вести из Школе и неколико оригиналних радова, песама и чланака.

Проф. Соња Бађевић и мр. Слађана Милић од 2002. године уређују школски часопис „БУМ“ који је штампан у 500. примерака. Часопис је излазио неколико година да би због недостатка финансијских средстава престало његово објављивање.

Године 2013. професорка српског језика и књижевности Јелена Цоцовић Пауновић поново покреће школски часопис „БУМ“ који се објављује у електронској форми на сајту школе. Прва два броја часописа уређивали су ученици IV-2 одељења: Ангелов Ненад и Милица Митић. Главни носиоци часописа надаље били су ученици IV-5 одељења: Петар Крстић и Мила Станојевић који су чинили срце редакције. Захваљујући њиховом ангажовању до данас је објављено 17 бројева школског часописа.

Фолклорна секција

Фолклорна секција са Животом Радосављевић

Настављајући и негујући традицију Школе у чувању и неговању народних игара, фолклорна група Економске школе је у школској 1967/68. години имала више наступа: у оквиру програма књижевне вечери и прославе четрдесетогодишњице смрти књижевника Боре Станковића у Народном позоришту у Зајечару, учествовала у такмичењу „Сусрети средњих школа” и заузела прво место, на приредби коју је организовао Општински одбор Црвеног крста у Зајечару, у програму завршне свечаности за ученике четврте године Економске школе. Одговорни наставник за рад фолколорне секције била је наставник физичког васпитања Љубица Илић.

У мају 1968. године Културнопросветна заједница општине Зајечар је организовала такмичење под називом „Сусрети средњошколаца”. У финалном такмичењу фолклор Економске школе је делио прву награду са фолклором Школе ученика у приврди.

Такмичење средњих школа је одржавано и у периоду од 1987. до 1989. године. У то време га је организовала Општинска Конференција Савеза Социјалистичке Омладине Зајечара. На такмичењу је учествовало више стотина ученика из свих средњих школа у Зајечару (Економске, Медицинске, Техничке школе и Гимназије).

Здружени хор Гимназије и Економске школе на такмичењу хорова у Новом Пазару 1980/81. године